Milieuvriendelijke producten zijn niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. Misschien wel de meest bekende ‘grondstof’ voor deze producten is Bamboe. Het zijn dus niet alleen de panda’s die gecharmeerd zijn van dit product. Maar wat maakt Bamboe dan zo duurzaam en aantrekkelijk?

 

Wij noemen er vijf:

 

1: Bamboe kent geen afval

In tegenstelling tot andere producten leidt het gebruik van Bamboe niet tot afval. Sterker nog: Bamboe wordt tot op de laatste snipper hergebruikt. Zo worden de bladeren en de takken van de Bamboe gegeten door dieren en kunnen daarvan gereedschappen en bouwmaterialen worden gemaakt. Zelfs wordt Bamboe gebruikt in gerechten en dan met name in landen in het verre Oosten. Bamboe: veelzijdig en daardoor duurzaam.

 

2: Bamboe zuivert de lucht

CO2 word door Bamboe uit de lucht gefilterd. Dat doen onze bomen ook en wel ongeveer 15 ton aan CO2 per jaar per hectare. Bij Bamboe gaat het echter om maar liefst 200 ton per hectare. En daarmee behoort Bamboe tot één van de beste luchtfilters die wij kennen.

 

3: Bamboe is snelle groeier

In tegenstelling tot een gemiddelde boom is Bamboe een hele snelle groeier. Na ongeveer vier tot vijf jaar is de Bamboe geworden tot bruikbare Bamboe en is zij rijp om geoogst te worden.

 

4: Bamboe een betrouwbare inkomstenbron

Doordat Bamboe weinig plek inneemt om te kunnen groeien, kan er daardoor tien keer zoveel Bamboe worden gekweekt dan katoen. Voor de Bamboe-kweker levert dit een grote productie op en dus ook een stabiele inkomstenbron, zeker ook omdat de groeicyclus van Bamboe relatief kort is zoals wij hiervoor hebben kunnen lezen.

 

5: Bamboe houdt zichzelf schoon

Bamboe heeft antibacteriële eigenschappen waardoor zij geen pesticiden of kunstmest nodig heeft om te kunnen overleven. Een groot voordeel hiervan is dat bij de productie van Bamboe de onderliggende bodem en omgeving niet wordt belast met vervuilende en giftige stoffen. Maar ook de mensen die Bamboe kweken werken daardoor in een veilige omgeving.

 

Het gebruik van Bamboe nadat het is geoogst

Nu we al iets meer weten over Bamboe is het ook interessant te kijken wat er van Bamboe allemaal kan worden gemaakt. Als de bamboestammen na vier tot vijf jaar rijp zijn worden die geoogst en vervolgens in de lengte in lange strips gezaagd en geschild. Het heeft dan een lichte natuurlijke kleuren om de Bamboe donkerder te kleuren wordt het gestoomd, waardoor het een bruine kleur krijgt.

Nadat de Bamboe voldoende is gedroogd en ook de juiste kleur heeft gekregen kan worden begonnen met de productie van allerhande producten. Hierna wordt ingegaan op enkele productieprocessen.

-      De PP manier dat staat voor Plain Pressed. Hierbij wordt de Bamboe horizontaal achter elkaar geplaatst, waarna de strips aaneen worden gelijmd. Door deze techniek worden de lijnpatronen goed zichtbaar en krijgt het een vintage look.

-      De SP manier dat staat voor Side Pressed. DeBamboe wordt naast elkaar geplaatst en vervolgens aan elkaar gelijmd. Hierdoor ontstaat een fijn lijnenpatroon in de Bamboe, waardoor de Bamboeknoppen(nerven) subtiel zichtbaar worden.

-      De DT manier dat staat voor Density. Tijdens dit productieproces worden de Bamboestrips onder hoge druk samengeperst. Na deze handelingen worden de overgebleven delen aan elkaar gelijmd. De dichtheid van de Bamboe neemt sterk toe waardoor het uiteindelijke eindproduct een stuk harder en sterker wordt. Ook wordt daardoor een unieke look gecreëerd dat lijkt op hout met een gevlamde structuur.

-      De Flexibele manier. Door deze manier worden de strips verbonden door een latex of gaas backing. Deze is flexibel waardoor de Bamboe ook flexibel wordt en hij gebogen kan worden tot een bepaalde vorm. Bijdeze manier zijn er twee verschillende stijlen massief en gefineerd. De verschillen zitten hem in de breedte van de strips.

 

Nog een andere duurzame grondstof

Buiten de Bamboe kennen wij nog een andere duurzame grondstof en dat is kurk. Het gebruik van kurk levert in ieder geval vijf belangrijke voordelen op. Zo is kurk waterafstotend. Dit komt omdat het de stof suberine, een natuurlijke vetstof, bevat. Hierdoor is kurk niet gevoelig voorvocht in welke vorm dan ook en daardoor een perfect middel om gebruiksvoorwerpen tegen bijvoorbeeld weersinvloeden te beschermen.

Kurk is ook een gezond en veilig product, aangezien het van zichzelf antimicrobieel is. Dat houdt onder andere in dat schimmels, meeldauw, termieten en andere schadelijke insecten hierdoor worden uitgeschakeld. Dat maakt dat kurk dan ook een perfect product is voor mensen met een allergie. Veilig is kurk ook, omdat het pas gaat ontbranden en smelten bij extreem hoge temperaturen. 

Kurk is ook zeer duurzaam. De levensduur daarvan is tenminste dertig jaar, mits je het goed verzorgd. Dit komt doordat de kraak en slijtvastheid van kurk, tezamen met het vermogen tegen vloeistoffen en vocht, ervoor zorgt dat de levensduur hierdoor verlengd wordt.

Kurk heeft weinig effect op het milieu, waardoor het duurzaam is. Er wordt namelijk bij het fabricageproces weinig tot geen afval geproduceerd. Aangezien kurk recyclebaar is behoeft de kurk industrie geen extra kurkeiken te gebruiken. Door kurk te recyclen wordt verspilling tegengegaan.

Kurk is een product dat beschikt over veelzijdigheid en diversiteit. Met andere woorden: kurk kan door het te bewerken verschillende maten, stijlen en kleuren aannemen. Van een kurk op een fles tot een notitieboekje gemaakt van kurk.

Tot slot

Milieuvriendelijke producten geven een goed gevoel. Niet alleen bij de aanschaf, maar ook bij het gebruik. Met deze producten weet je dat je bijdraagt aan een beter milieu voor nu en later.

Benieuwd naar de duurzame producten die wij u kunnen leveren? Neem dan een kijkje in onze brochure. Hierin hebben wij een beperkte samenvatting van de deze producten opgenomen. Ook de Bamboe en kurk producten zijn hierin terug te vinden: https://viewer.xdcollection.com/xd/nl/complementair/main/?BuildGuid=2b5f5ab6-eb59-42a3-8045-69416b8a1c19

U kunt ons ook natuurlijk bellen op + 31 (0) 85 0210 876 of mailen naar info@complementair.net. Misschien dat we dan samen kunnen kijken naar jouw nieuwe milieuvriendelijke relatiegeschenken.