Kerstdecoraties hebben een hele speciale plaats in mijn hart en mijn huis. Maar ik begin er niet mee tot de 12e dag voor Kerstmis, soms zelfs later.

Misschien is het tijd om deze gewoonte te veranderen en te overwegen ze in november op te zetten. Het blijkt dat mensen die kerstversieringen vroeg ophangen gelukkiger, gezonder en vriendelijker zijn.

Een studie gepubliceerd door het Journal of Environmental Psychology ontdekte dat kerstversieringen je mentale en sociale welzijn kunnen beïnvloeden.
Steve McKeown, psychoanalyticus en eigenaar van de McKeown Clinic, zei dat veel mensen deze feestelijke decoraties associëren met hun jeugd, volgens UNILAD.
“In een wereld vol stress en angst associëren mensen graag dingen die hen gelukkig maken en kerstversieringen roepen die sterke gevoelens uit hun jeugd op”, zei McKeown.

Volgens psychotherapeut Amy Morin zorgt het nostalgische gevoel ervoor dat wij onszelf beter begrijpen.
“Het kan een bitterzoet gevoel zijn. Misschien dienen de feestdagen als herinnering aan wanneer een geliefde nog leefde. Of misschien zorgt het kijken naar een kerstboom ervoor dat mensen bedenken hoe het leven was toen ze nog in de kerstman geloofden. Voor mensen die een geliefde hebben verloren, kan de vakantie dienen als een herinnering aan gelukkige tijden die ze in het verleden met die persoon hadden. Vroeg de kerstboom versieren kan hen helpen zich meer verbonden te voelen met die persoon, ‘vertelde Morin aan Unilad.

Vriendelijk signaal

Als het gaat om je sociale leven, is het een goed idee om de kerstboom vroegtijdig te versieren, omdat het een teken is dat je vriendelijker bent voor je buren.

Als onderdeel van het tijdschriftonderzoek kregen deelnemers huizen met kerstversiering te zien en huizen zonder. Degenen die kerstversieringen hadden, werden als “vriendelijker en samenhangend” beschouwd.

Kerstdecoraties vullen je met een gevoel van nostalgie, het lijkt hetzelfde te gelden voor anderen in je buurt.

Kunnen kerstdecoraties de dokter weghouden? Misschien wel. Als je je gelukkig voelt, geeft je lichaam ‘gelukkige hormonen’ zoals endorfines, dopamine en serotonine af in je hersenen. Deze hormonen zijn natuurlijke pijnstillers, verbeteren de geheugen en energieniveaus, verminderen depressie en stimuleren je immuunsysteem.

Bron: https://trendnieuws.nl/wetenschappers-onthullen-mensen-die-vroeg-kerstversieringen-ophangen-zijn-gelukkiger-en-leven-langer